Salted Peanut Crispy Recipe

Bahan-Bahan

  1. Mentega – 230 gram
  2. Gula perang – 255 gram
  3. Telur Ayam – 2 biji
  4. Esen vanilla – 2 sudu the
  5. Garam – 1 sudu the
  6. Tepung Gandum – 3 cawan
  7. Baking Soda – ½ sudu the
  8. Salted peanut atau almond – 500 gram

Langkah Penyedian

1. Masukkan mentega dan gula perang ke dalam mangkuk pemutardan gunakan pemukul untuk memukul sehingga rata dan sebati. Tidak perlu terlalu kembang.

2. Masukkan telur, esen vanilla dan garam. Kacau sehingga rata

3.  Akhir sekali masukkan sedikit demi sedikit bahan-bahan yg laindan gaul rata.

4. Apabila adunan telah sebati, bulatkan adunan bersaiz kecil menggunakan tangan dan jika perlu gunakan garfu utk menekan atau meleperkan bentuk adunan.

5. Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah celcius ( oven biasa ) atau 140 darjah celcius ( oven berkipas ) selama 20 minit.

1 thought on “Salted Peanut Crispy Recipe”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
Scroll to Top